Mjesto održavanja događaja
Gimnazija, Požega
Početak
Završetak
Kratak opis

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj slaveći bogatstvo kultura diljem svijeta. Obuhvaćene su različite vrste kulture, ne samo opipljive, nematerijalne, kreativne industrije već uključuje i raznolikosti kulturnih izraza i razmišljanja. Ovom prilikom ističe se i ključna uloga međukulturnog dijaloga kako bi se postigao mir i održivi razvoj.

Glavna skupština UNESCO-a prihvatila je 2001. godine Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, a 2002. godine proglasila je 21. svibnja Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj.

Članak 1 Opće deklaracije o kulturnoj raznolikosti kaže: „Kultura se pojavljuje u različitim oblicima u vremenu i prostoru. Ta je raznolikost utjelovljena u jedinstvenosti i mnogostrukosti identiteta grupa i društava od kojih se sastoji ljudska vrsta. Kao izvor razmjene, inovativnosti i kreativnosti, kulturna raznolikost je potrebna svakoj ljudskoj vrsti kao što je bioraznolikost potrebna prirodi. U tom smislu, ona je zajednička baština čovječanstva i trebala bi biti priznata i prepoznata na dobrobit sadašnjih generacija i onih koje tek dolaze.“

Ovim danom promiče se kultura i njezin značaj, a sama kultura služi kao sredstvo za ostvarenje inkluzije i pozitivnih promjena.

Više o ovoj temi pročitajte na sljedećim poveznicama: