Terenske nas nastave iz umjetnosti uvijek iznova razvesele! Razlog tomu obilazak je nekog zanimljivog muzeja. Ovog smo puta obišli čak dva! Tiflološki muzej i neizostavne Klovićeve dvore. Krenimo redom...

12. lipnja 2024. godine organizirana je terenska nastava za učenike članove KRUG-a i Muzejsko-galerijske grupe. Našao se tu i pokoji školski novinar, ali prava svrha terenske nastave bio je obilazak Tiflološkog muzeja u Zagrebu. Osim naših učenika bila je tu i skupina članova i korisnika Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije. Izlet su organizirale profesorice Vera Ćuže-Abramović i Eva Grgić uz Udrugu slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Suradnja s Udrugom uspješno se nastavlja nakon sjajne izložbe pod nazivom Požega s druge strane pogleda koja je u svibnju bila postavljena u knjižnici Gimnazije Požega (https://www.gimpoz.hr/hr/novosti/pozega-s-druge-strane-pogleda-0).

Cilj je ove zanimljive suradnje aktivnostima upoznati učenike sa svijetom osoba oštećena vida te na taj način poticati harmonične i tolerantne odnose među ljudima, uvažavajući individualnost svake osobe.

KRUG-ovci i muzealci svoje ciljeve ostvaruju komunicirajući s članovima Udruge i surađujući s njima kao i s muzejskim institucijama. Posjet Tiflološkom muzeju logičan je slijed tih aktivnosti. Jedan je od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba oštećena vida.  

Važno je naglasiti da je ova projektna aktivnost također dio nacionalne platforme Novi naručitelji HR koja promovira model u kojem građani mogu naručiti umjetnički rad za javni prostor i prostor svoje zajednice, a u ovom su slučaju to osobe oštećena vida.

Naši su se učenici mogli upoznati s likovnim radovima slijepih autora ili približiti i osvijestiti nemogućnost primanja informacija iz okoline pomoću vida korištenjem tzv. tamne sobe. Vjerojatno najzanimljiviji dio bio je onaj s Brailleovim pismom ili brajicom gdje su, između ostalog, učenici mogli napisati i pismo pisaćim strojem Perkins, tj. strojem za pisanje Brailleovim pismom.

3

U okviru ciklusa Taktilne galerije Tiflološkog muzeja otvorena je izložba renomirane akademske slikarice-grafičarke Anabel Zanze, naziva slojevita značenja: NE-PRE-PRE-KE.

Izložba prezentira 15 radova koji komuniciraju sa slijepima i slabovidnima, nastojeći dokinuti granice svjetova, tako da prepreke postanu NE-PRE-PRE-KE. U tu svrhu prigrlila je grafički znak Brailleovih slova i uobličila ih u umjetničku formu.

Ovo su samo od nekih genijalnih stvari koje su naši učenici mogli vidjeti i upoznati. Tiflološki nas je muzej zaista oduševio!

Sljedeća su stanica bili Klovićevi dvori. Klovićevi dvori redovito su mjesto susreta naših učenika s vrhunskom umjetnošću. Ovoga puta moglo se vidjeti djela koja su stvarali slavni svjetski slikari i kipari te koja su obilježila umjetničko razdoblje modernizma. Riječ je o izložbi Od boemstva do vječnosti koja pruža važan i nesvakidašnji uvid u umjetničke pokrete 20. stoljeća: fovizam, kubizam, futurizam i apstraktna umjetnost. Kao apsolutne zvijezde izložbe djela su Edgara Degasa, Henrija Matissea i Amedea Modiglianija.

3

Kako su na izložbi bile izložene i skulpture, osobe oštećena vida mogle su doživjeti umjetnost osjetilom opipa.

Nakon malo slobodnog vremena u Zagrebu, puni dojmova i punih srca vratili smo se u Požegu. Do neke sljedeće izložbe…

Zahvaljujemo KRUG-ovcima, muzealcima i Udruzi slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije na prekrasnom i drugačijem iskustvu. 

3