25. listopada gimnazijska astronomska grupa pod vodstvom profesorice Nataše Mikuš i profesora Dragutina Kovačevića obilježila je ovaj neobičan i rijetko vidljiv događaj – djelomičnu pomrčinu Sunca.

Pomrčina Sunca nastaje kad se Mjesec nađe između Zemlje i Sunca pa zakloni njegov dio bacajući sjenu upravo na naš planet Zemlju. Iako se djelomične pomrčine Sunca događaju nekoliko puta godišnje, u našim krajevima taj događaj možemo vidjeti svakih nekoliko godina. Sljedeća djelomična pomrčina bit će tek za tri godine. Posljednja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva dogodila se 1961. godine, a sljedeća će se dogoditi tek 2081. godine.

Referirajući se na brojke, odnosno podatke, bio bi to pravi gubitak da naši astronomi nisu obilježili ovaj dan. Što su vidjeli? Naime, na nebu je bio vidljiv Sunčev disk djelomično zaklonjen Mjesecom. Iako je vrijeme bilo izrazito oblačno, naši su astronomi na nekoliko minuta ipak uspjeli ugledati dugoočekivani prizor. Pomrčina je započela u 11:20, a trajala je sve do 13:24. Vrhunac, odnosno maksimum pomrčine, bio je u 12:21 kada je Mjesec svojom površinom bacio sjenu koja je pokrila jednu trećinu samoga Sunca.

Nadamo se da će do 2025. godine veći broj mladih gimnazijskih astronoma, ali i čitatelja ovog članka, obilježiti ovaj dan i na trenutak se zagledati u beskrajno prostranstvo puno neobičnih pojava iznad naših glava!

Pogledajte galeriju!

Tekst: Terezija Tomić, 3.a

Fotografije: Terezija Tomić i Karlo Pipinić, 3.a; Laganini FM Požega