Filip Odobašić učenik je 2. razreda općeg smjera Gimnazije Požega. Odmalena je veliki zaljubljenik u sport i novinarstvo, stoga je odlučio spojiti svoje dvije velike ljubavi. Ova je školska godina bila osobito uspješna za Filipa. Naime, kao član Medijsko-novinarske skupine redovito piše intervjue, reportaže i članke te sudjeluje na smotri Lidrano, a ove se školske godine prvi put prijavio za projekt sportskog novinarstva „Igram, pišem, lajkam“. Filip je završio kao finalist te je pozvan na novinarski kamp – novu edukaciju sportskog novinarstva Hrvatskog školskog sportskog saveza o čemu smo ranije već pisali (https://www.gimpoz.hr/hr/novosti/filip-odobasic-finalist-novinarskog-natjecaja-za-srednjoskolce-igram-pisem-lajkam).

Odonda se u Filipovu životu dogodilo mnogo toga lijepoga, a o tome će nam više reći sam Filip.

Filipe, čestitamo prije svega na sudjelovanju u novinarskom kampu Hrvatskog školskog sportskog saveza!

3

U budućnosti se vidiš kao sportski novinar. Kako je nastala tvoja želja za studijem novinarstva i zašto baš sportsko novinarstvo?

Prije svega hvala na lijepim riječima i čestitkama. Moja želja za studijem novinarstva prvi se put pojavila 2014. godine za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu. Ja zapravo od malena obožavam sport (posebice nogomet), a to prvenstvo je bilo prvo koje sam danonoćno pratio s velikim zanimanjem pa je i logično da me zanima baš sportsko novinarstvo. I upravo ste u uvodu dobro rekli kako sam na ovaj način spojio svoje dvije velike ljubavi.

Završetkom spomenute IPL edukacije dobio si mogućnost praćenja školskih državnih natjecanja u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza. Mogućnost napretka u sportskom novinarstvu zasigurno je neizmjerna. Opiši nam koja si natjecanja dosad pratio i kako je to organizirano? Koliko ima vas školskih novinara na razini Hrvatske?

Dosad sam pratio Državna natjecanja iz sportskog plesa, badmintona i futsala što su bila nova iskustva koja nikad neću zaboraviti. Mi smo treća generacija IPL novinara gdje nas ima ukupno 16 uključujući mene, a s nama na natjecanjima budu i novinari s prve i druge generacije koji nam pomažu s mnogobrojnim savjetima i iskustvima. Kada dođemo na natjecanje, svaki novinar dobije svoje zadatke i točno se zna tko što radi. Netko je zadužen za objavljivanje na društvenim mrežama, netko za intervjue s natjecateljima, netko za promoviranje sponzora HŠSS-a itd. Naravno, ako netko zapne uvijek si međusobno pomognemo kako bi što uspješnije popratili određeno natjecanje.

3

3

3

Filipove tekstove s državnih natjecanja možete pročitati na poveznicama: 

https://skolski-sport.hr/2024/02/16/sportski-ples-sport-bez-ljutnje-uz-puno-podrske/

https://skolski-sport.hr/2024/02/28/badminton-biti-na-skolskom-natjecanju-fantastican-je-osjecaj-svaki-put/

Na edukaciji si imao priliku slušati vrhunske predavače iz područja sportskog novinarstva. Je li ti netko od njih ostao u posebnoj uspomeni i postoji li i dalje kakva suradnja?

Na edukaciji nisu bili samo predavači vezani isključivo za sportsko novinarstvo, nego i s područja fotografije, snimanja videozapisa, radijskog novinarsta, brendiranja sportaša i dr. Sva ova područja su ključna za praćenje državnih natjecanja pa i za samo sportsko novinarstvo u cjelini. Što se tiče predavača koji su mi ostali u posebnom sjećanju, to su Sara Horvatić (fotografkinja) i naravno Ivan Dorian Molnar (sportski novinar na HRT-u) s kojim surađujem. Naime, on mi je dao mogućnost da posjetim sjedište HRT-a u Zagrebu i da budem praktikant HRT-a te da mi on bude mentor. Svakako da sam takvu prliku objeručke prihvatio.

Sljedeći je, dakle, korak u tvom napretku suradnja i ugovor s HRT-om. Čestitamo ti i na tome! Ti si prvi učenik novinar u našoj školi koji piše za HRT. Koliko često pišeš za HRT Sport i kako usklađuješ svoj novinarski posao sa školskim i ostalim obavezama?

Moram priznati da još ni sam nisam svjestan kakvu sam priliku dobio, ali svejedno sam i ovako jako ponosan na sebe i svoj trud. Od početka suradnje napisao sam tri članka koja su objavljena. Nema nekakvog određenog termina kada pišem, nego kada stignem zbog svojih obaveza. Ivan Dorian Molnar i HRT rekli su da su škola i privatne obaveze uvijek ispred te sukladno tome nemam nikakvog dodatnog pritiska kada zagusti s obavezama.

3

3

1

2

Filipovi tekstovi za stranicu Sport HRT:

https://sport.hrt.hr/hrvatski-nogomet/hnl-rudes-osijek-11451672

https://sport.hrt.hr/hrvatski-nogomet/latkovic-za-vodstvo-rudesa-na-poluvremenu-11464299

https://sport.hrt.hr/euro2024/hrvatski-stadioni-u-njemackoj-11550815

Što kaže obitelj na tvoj angažman za HRT?

Obitelj je vrlo ponosna i daje mi apsolutnu podršku u ovome što radim. Na tome sam im neizmjerno zahvalan jer uz njihovu podršku sve je mnogo lakše.

Jesi li tijekom edukacije stekao neka nova prijateljstva s vršnjacima?

Naravno! Mi IPL novinari smo kao jedna velika obitelj. Svi međusobno surađujemo, nitko se ne libi reći svoje mišljenje te imamo jednu vrlo opuštenu i prijateljsku atmosferu. Uistinu uživam u njihovom društvu te im svima ovim putem šaljem jedan veliki pozdrav!

Školska je godina pri kraju, u nekoliko si mjeseci (od početka veljače) pisao mnogo, pratio sportska državna natjecanja (sportski ples, badminton i futsal, koji se održavaju u Poreču) i posjetio sportsku redakciju HRT-a. Koji su planovi za dalje? Hoćeš li imati kakvih angažmana preko ljetnih praznika ili ćeš na i te kako zaslužen odmor?

Trenutačni glavni plan je odlazak s mojom obitelji na Europsko nogometno prvenstvo koje 14. lipnja počinje u Njemačkoj gdje ćemo pratiti i navijati za našu reprezentaciju. Ne bih trebao imati nikakvih angažmana preko ljeta s obzirom da će moj mentor s HRT-a biti u punom pogonu zbog održavanja Europskog prvenstva u Njemačkoj i Olimpijskih igara u Parizu. Što će tiče Državnih prvenstava, ona ponovno kreću krajem 2024. godine tako da trenutno odmaram i s nestrpljenjem čekam odlazak u Njemačku. Ali, ukoliko bi i dobio nekakav zadatak, ja bih ga napravio s osmijehom na licu!

Jedan si od aktivnijih članova Medijsko-novinarske skupine. Mladi uglavnom nisu zainteresirani za novinarstvo i publicistiku. Što misliš zašto je tako? Ima li, po tvome mišljenju, rješenja da se to u budućnosti promijeni?

Osobno smatram da je to tako jer u današnje vrijeme sve moguće informacije možemo pronaći u nekoliko klikova i sve dobijemo na pladnju. Rad medija u našemu društvu je poprilično omalovažavan i postoji predrasuda da mediji zabaduju nos gdje im nije mjesto. Takvo mišljenje je potpuno pogrešno iz razloga što svako moderno demokratsko društvo mora biti informirano o dobrim, ali i lošim stranama društva. Da bi se to donekle promijenilo ljudi moraju shvatiti da mediji nisu tu kako bi prenosili samo pozitivne stvari, nego kako bi ih upoznali i upozorili na ono negativno.

Natječaj i edukacija nagodinu se nastavljaju u Poreču. Bi li ju preporučio nekome od naših učenika i zašto?

Ako netko voli sport i novinarstvo neka se obavezno okuša u tome jer će mu to donijeti nezaboravno iskustvo i nezaboravne uspomene koje će pamtiti cijeli život. Kada sam došao u Poreč na edukaciju mislio sam da će to biti nešto prosječno i pomalo dosadnjikavo, ali kako je vrijeme prolazilo moram priznati da sam se u potpunosti oduševio. Dalo mi je važne temelje i smjernice za novinarski posao. Ovo je zaista hvalevrijedna akcija i preporučujem je svakome!

Filipe, sretno ti u daljnjim pothvatima! Nadamo se da ćeš i dalje ostati članom Medijsko-novinarske skupine te svojim radom obogatiti rad skupine.

 

3