fra Josip Pavišević

Požega, 08. 08. 1734.
Osijek, 24. 11. 1803.
Umjetnost
1699. - 1848.

Pisac i pjesnik. Gimnaziju je pohađao u Požegi, a retoriku u Budimu, gdje se zaredio u franjevca i nastavio studij filozofije i teologije, koji je završio u Rimu. Bio je učitelj gramatike i teologije u franjevačkim školama u Slavoniji. U požeškom samostanu uredio je i proširio biblioteku, a popunio je mineralnu i numizmatičku zbirku. Stvarao je prije svega u prosvjetiteljskom duhu, sa snažnom crtom didaktičnosti. Prevodio je djela s njemačkog, francuskog i talijanskog jezika na latinski. na kojem je napisao, među ostalim: Fragmenta poetica, elogia, epitaphia F. J. Pavissevich Possegatis, Orationes. Napisao je velik broj pjesama na latinskom jeziku, te ga svrstavamo među naše najpoznatije pjesnike latiniste.

  • Kratkopis poglavitiji događaja sadašnje vojske među Marijom Terezijom kraljicom od Madžarske i Friderikom IV. kraljem od Brandiburske (1762., pod pseudonimom don Ivan Zaničić)
  • Fragmenta poetica elogia, epitaphia f. Ioseph Pavissevich Possegatis, lectoris iubilati ordinis minorum de observantia et exprovincialis provinciae s. Iohannis Capistranensis (1793.)
  • Carmina, inscriptiones, epitaphia per fragmenta edita nunc in unum collecta iterumque vulgata (1794.)