Na današnji se dan, 8. ožujka, obilježava svima poznati Dan žena. No, zašto se obilježava baš danas i kako je do toga došlo?

Međunarodni dan žena globalni je dan kojim se slave društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena. Početkom 20. stoljeća, kada je bilo vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, pojavila se ideja za obilježavanjem toga dana. Zbog toga je često dolazilo do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila odlučile su održati javne demonstracije 8. ožujka 1857. u New Yorku, ali bezuspješno. Ipak, nisu odustajale. Idućih godina demonstracije su se nastavile, a 1908. godine 15 tisuća žena marširalo je kroz New York i tražilo kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

Naši povjesničari (3. c i 3. d) obilježili su ovaj dan tako što su prvo napravili plakat o slavnim ženama Požeštine (Milka Trnina, Štefica Vidačić, Zlata Kolarić-Kišur…), ali također i intervjuirali naše gimnazijske doktorice znanosti: ravnateljicu Gimnazije, dr. sc. Vesnu Vlašić te umirovljenu profesoricu matematike i informatike, dr. sc. Ljiljanu Miletić. Polaznici izborne nastave iz povijesti obišli su sve žene u školi te im čestitali njihov dan izvlačenjem prigodnih citata kako bi ih podsjetili koliko su značajne. 

Ravnateljica s predstavnicama Vijeća učenika

Vijeće je učenika obilježilo ovaj međunarodni dan lijepom gestom. Naime, učenici cijele škole sudjelovali su u kupnji cvijeća za školske djelatnice te čestitali njihov dan crvenim karanfilima.

Lj. Miletić, K. Rupert, V. Vlašić, S. Musil

Dan je završio predavanjem Povijest može biti zanimljiva Kristine Rupert, mag. pov, zamjenice direktora TZ Zlatni Papuk. Kaptolčanka, znanstvenica, tajnica Matice Hrvatske, suorganizatorica i koordinatorica raznih događanja u općini Kaptol, ukratko, Kristina je najaktivnija žena Kaptola! Predavanje u našoj školi održala je na poziv profesorice Sanje Musil.

Kristina Rupert

Svim ženama, učenicama i djelatnicama naše Škole, čestitamo Dan žena! 

 

Učenice 3. c: Kristina Nikić, Helena Starčević, Paula Uložnik, Klara Filić