Učenica Ena Špoler u reprezentaciji Hrvatske!

U nedjelju, 16. siječnja 2022. godine održan je osmi po redu Državni turnir mladih prirodoslovaca u organizaciji Istraživačkog centra mladih. Turnir se trebao održati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, međutim zbog trenutne epidemiološke situacije održao se u online okruženju. 

Turnir u online izdanju

Na turniru je sudjelovalo dvoje naših učenika, Marin Klarić (1. a) s radom Telefoni s brojčanikom i  Ena Špoler (2. a) s radom Imenovanje boja. Mentorica učenika je profesorica Magdalena Srdarević. Natjecanje se odvijalo kroz tzv. znanstvene borbe gdje su učenici prvo predstavili svoj istraživački rad, zatim su odgovarali na pitanja sudaca i protivnika te oponirali drugim natjecateljima na njihov rad. 

Marin je istraživao kako se mlađa populacija snalazi s upotrebom stare tehnologije, a Ena je ispitivala kako ispitanici percipiraju različite boje temeljene na Munsellovom sustavu boja.

Marin izlaže svoj rad

Od ukupno 12 natjecatelja, Ena Špoler osvojila je drugo mjesto i tako prošla među 6 učenika koji će predstavljati reprezentaciju Hrvatske na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji bi se trebao održati u Kazahstanu. Do tada mora istražiti još dva zadana problema, a natjecanje nastavlja na engleskom jeziku.

Ljestvica poretka

U ovih osam godina Gimnazija se na Državnom turniru predstavila s ukupno 13 učenika, a svake godine jedan učenik postao je član reprezentacije Hrvatske s kojom je osvajao medalje. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Srbiji i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, 2017. godine Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini, 2018. godine Marko Šarić bio je brončani u Gruziji, 2019. godine učenica Dora Špoler bila je zlatna u Bjelorusiji, 2020. godine turnir je održan online, a učenica Ivona Halas bila je također zlatna, dok je prošle godine Borna Soukup osvojio broncu, također online putem.

Ovaj uspjeh temelji se na odličnoj pripremi i suradnji između učenika, mentora i bivših reprezentativaca. Ovakav tip natjecanja potiče učenike na drugačije razmišljanje o pojedinim problemima, istraživački način rada koji je blizak znanstvenom radu, ali traži i puno uloženog vremena, truda i zalaganja.

Eni želimo mnogo sreće i uspjeha u Kazahstanu (ako uvjeti dozvole) gdje će promicati našu Gimnaziju, kao i grad Požegu i Požeško-slavonsku županiju.

Magdalena Srdarević, prof.

Priložene datoteke