Za sve ljubitelje knjige i filma, nedavni događaj koji se održao u školskoj knjižnici bio je pun zabave! Evo o čemu je riječ..

U školskoj se knjižnici naše Gimnazije 17. studenog 2023. godine održao ‘’Knjigofilmastični tulum s(l)ova’’, a kao što i samo ime upućuje, ove godine tema je bila spoj knjige i filma. Događaj se odvijao od 19:00 do 23:00 sata.

Prije samog početka Noćnog čitateljskog susreta, virtualnim smo putem pozdravili OŠ Frana Galovića iz Zagreba, prikazali im svoj program te kako smo tematski ukrasili knjižnicu. Oni su nama predstavili svoje uratke koji su bili posvećeni tragediji Vukovara putem "blackout poezije".

Virtualni susret

 

PRAVILA PONAŠANJA

Nakon uvodnog govora i pozdrava ravnateljice Anite Katić, voditeljice programa, Anna Kuzmanović i Mia Martinović, najavile su program Noćnog čitateljskog susreta. Zatim je mlada knjižničarka Lucija Adžić predstavila pravila ponašanja za učenike tijekom večeri. Da se sve ide prema planu, pazile su naše školske knjižničarke, Ivana Kajinić Čenić i Anamarija Ivčetić.

 

Pravila ponašanja

DEBATA: "KNJIGA ILI FILM?"

Naš debatni klub "In medias res" pod vodstvom profesora Stefana Bunjevca priredio je pokaznu debatu prigodne tematike. Naime, argumentirali su zašto je bolja knjiga, tj. film nastao prema knjižnom predlošku. Prije same debate postavilo se pitanje publici - što im je draže: pročitati knjigu ili pogledati film. Otprilike 2/3 učenika bilo je za knjigu, a 1/3 za film. Afirmacijska i negacijska ekipa borile su se za naklonost publike. U vrlo dinamičnom debatiranju, na kraju je knjiga bila ta koja je pobijedila film jer je u ponovnom ispitivanju većina učenika bila za pisanu riječ koja budi maštu!  

 

Debatni klub

CEREMONIJALNO ČITANJE TEKSTOVA

Ceremonijalno čitanje, kao najvažnije događanje tijekom večeri, bilo je opušteno i svečano. Članovi literarne skupine Gim-lit, pod vodstvom profesorice Kristine Lešić, čitali su nam odabrane ulomke iz svjetskih klasika. Našlo se tu puno zanimljivih naslova poput Zločina i kazne, Hamleta, Preobrazbe, Anne Frank, Kradljivice knjiga, Gospodara prstenova i Glembajevih, a uvjet je bio da su prema književnim predlošcima snimljeni filmovi. Nakon uvodnih prizora iz filma, uslijedilo bi čitanje odabranih ulomaka. Svi smo uživali slušajući literarce u lijepoj i ugodnoj atmosferi.

 

Ceremonijalno čitanje

KREATIVNI NATJEČAJ

Gimnazijalci su se mogli odzvati kreativnim natječajima povodom Tuluma s(l)ova. Riječ je o natječajima za izradu plakata za knjigu ili fotoilustraciju iz filma snimljenog prema književnome predlošku. Prosudbeni tim, u sastavu profesorica Vere Ćuže-Abramović, Eve Grgić i Marije Mrkojević, imao je zadatak odabrati tri najuspješnija u tri kategorije.

Digitalni plakat:

1. Klara Safundžić (3. d) za knjigu Krug (Koji Yamamoto)

2. Lara Miličević (2. d) za knjigu Nestala (Gillian Flynn)

3. Karla Paukner (2. d) za knjigu Male žene (Louisa May Alcott)

 

Plakat rađen rukom:

1. Ana Paukner (2. d) za knjigu Ono (Stephan King)

2. Marija Maglajić (2. e) za knjigu Ponos i predrasude (Jane Austen)

3. Patricija Musil (2. e) za knjigu Čudnovate zgode Šegrta Hlapića (Ivana Brlić-Mažuranić)

 

Fotoilustracija:

1. Marija Maglajić (2. e) za knjigu Ponos i predrasude (Jane Austen)

2. Marija Vidović (3. a) za knjigu Hobit (J. R. R. Tolkien)

3. Lana Radošić (4.b) za knjigu Koliba (W. P. Young)

 

Nagrađene učenice fotonatječaja

 

KAHOOT KVIZ

Prva igra večeri bio je Kahoot kviz koji je sadržavao 20 pitanja, a sastavila ga je svestrana Anna Kuzmanović. Pitanja su se bazirala na poznavanju činjenica o svjetskim klasicima poput Dostojevskog ili Tolstoja te o fiktivnim likovima iz njihovih knjiga, a također je bilo i pitanja vezanih uz poznate filmove. Natjecanje se odvijalo u grupama te su grupe osvajale bodove koji su se kasnije zbrajali.

 

Kahoot

ESCAPE ROOM

Nakon kratke, ali slatke, pauze uslijedila je druga i posljednja igra večeri - Escape room na temu Harryja Pottera koji su osmislile literarke Anna Kuzmanović i Mia Martinović. Atmosfera je cijelo vrijeme bila napeta i jako uzbudljiva i sve su se grupe trudile riješiti što više zadataka iz određenih prostorija. Kako su ekipe bile izjednačene, o pobjedniku se odlučivalo pomoću glazbenih stolica. Pobjednici su nagrađeni slatkim paketom. 

 

Escape room

 

organizaciji Noćnog čitateljskog susreta sudjelovale su sljedeće izvannastavne aktivnosti: Gim-Lit, Mladi knjižničari, Medijsko-novinarska družina, a za vizualni izgled knjižnice bili su zaduženi KRUG-ovci i Muzejsko-galerijska skupina, sve to  pod budnim okom svojih profesorica.
 

Stvarno sam uživala u današnjem događaju, a pogotovo mi se sviđa kako je ukrašena knjižnica i nadam se da ćemo ovaj događaj moći organizirati i iduće godine.

-Lucija Adžić 3. d

S obzirom da sam ja dio literarne grupe najviše sam sudjelovala u organizaciji čitanja tekstova i uživala sam raditi s drugim ljudima i slušati njihove ideje i jako mi se sviđa kako je sve na kraju ispalo.

-Laura Pavičić 3. d

 

Tekst: Leona Pospišil, 2. a

Fotografije: Marija Vidović, 3. a; Lana Radošić, 4. b; Ana Vidović, 1. d