Od 2002. godine Međunarodni dan filozofije obilježava se svakog trećeg četvrtka u studenome. I mi smo ga obilježili!

Inicijativa je pokrenuta od strane UNESCO-a radi poticanja filozofske analize i rasprave. Cilj je podići javnu svijest o važnosti filozofije i njezine kritičke uporabe.

Filozofija potiče propitivanje čovjeka, svijeta i života vodeći se težnjom za spoznajom istine i dovodeći u pitanje prihvaćena vjerovanja. Ili barem tako piše u našem udžbeniku iz filozofije.

 

1

 

Velik broj ljudi, kada čuju da gimnazijalci pohađaju nastavu filozofije, zakoluta očima i kaže nešto u stilu „ Pa što će vam to u životu?“ Slične su reakcije i za logiku, psihologiju i sociologiju. I da, poneka znanja koja danas pokušavamo usvojiti neće nam trebati sutra, možda ni za nekoliko mjeseci. Ali prije ili kasnije, shvatit ćemo… da nas logika može poučiti kako ne raditi greške u zaključivanju, psihologija nam može pomoći shvatiti ponašanje pojedinca, a sociologija zajednice. Filozofija nam nudi pogled u smisao razmišljanja i djelovanja.

Možda baš zato mnogi ne mogu ili ne žele filozofiju. Jer, teško je misliti.

Pogotovo je nezgodno ako filozofija ukazuje na pogreške naših djelovanja, vjerovanja i svakodnevnog života. … na pogreške onih koji tvrde da ih treba slijediti, zablude onih koji tvrde da znaju tajne života i smisao postojanja. Možda baš zato trebamo filozofiju, logiku i druge alate, kako bismo sutra znali što radimo danas.

 

Ana Gotovac, 4.a