Svjetski dan obitelji obilježava se 25. siječnja pa je za susret požeških srednjih škola prigodno izabrana upravo ta tema - obitelj. Gimnazija je u petak, 25. siječnja, ugostila učenike i profesore svih srednjih škola s područja grada Požege. Susret je nastavak projekta (Za)jedno kojemu je cilj zbližiti požeške srednjoškolce.

a ovu prigodu filmska skupina pripremila je video o obitelji, literarna skupina počastila je prisutne interpretacijom književnih klasika, ali i autorskih djela. Filmska skupina prikazala je obiteljska stabla svojih članova i mentorice, a svi okupljeni sudjelovali su u radionicama na već spomenutu temu.

Filmska skupina

Nakon uvodnih pozdrava pedagoginje Manuele Zime-Čevapović te profesorice Izabele Ivanović, voditeljica Karla Pavić objasnila je okupljenima program susreta. Susret je otvoren videouratkom filmske skupine u kojem su prikazali što o obitelji imaju reći djeca vrtićke dobi, srednjoškolci te starije osobe.

Literarna skupina

Nakon filmske skupine, okupljenima su se predstavili i literarci pod vodstvom profesorice Kristine Lešić. Ulomke iz književnih klasika čitali su: Rea Kovačević, Iva Galić, Klara Jajić, Lea Šop, Ana Gotovac, Ana Aušprung, Andrej Đeraj, Roko Relić i Klara Lončarević. Vrijedno je spomenuti kako su se Andrej Đeraj, Ana Gotovac, Roko Relić te Klara Jajić predstavili i s vlastitim djelima. Čitanjem na susretu literarci su odradili prvo čitanje u lokalnoj zajednici u sklopu projekta Tulum s(l)ova u koji je također uključena naša škola.

Radionica

Nakon gimnazijskih knjigoljubaca, svi okupljeni imali su mogućnost pokazati svoju kreativnost u radionici. Cilj radionice bio je osvijestiti položaj obitelji u suvremenom društvu.  Učenici su podijeljeni u pet peteročlanih grupa, a u svaka grupa imala je po jednog predstavnika svake škole. Uz pet članova, u svakoj je skupini bio i jedan moderator iz Gimnazije kojemu je zadatak bio pomagati i motivirati članove. Nakon 25 minuta, svaka je skupina odabrala predstavnika koji je prezentirao njihov rad.  Učenici su ovoj temi pristupili na razne načine. Dok su jedni smišljali obiteljsku pjesmu, drugi su uspoređivali razlike između tradicionalne i moderne obitelji. Tijekom cijele radionice, u knjižnici je trajala izložba fotografija na istu temu. Fotografije su snimali učenici Gimnazije pod mentorstvom profesorice Marije Mrkojević.

I malo zabave za kraj!

Nakon radionice, okupljene su zabavili učenici 3.g razreda interpretacijom pjesme Tebi majko misli lete.

Program je završio dodjelom simboličnih zahvala mentorima koji su omogućili ovaj susret: Anita Bubak (Poljoprivredno-prehrambena škola), Suzana Musil-Todorović (Obrtnička škola), Martina Marjanović (Tehnička škola), Stefan Bunjevac (Katolička gimnazija s pravom javnosti u Požegi) te Lidija Gerstman (Ekonomska škola u Požegi). Članovi filmske skupine pripremili su posebno iznenađenje za svoju mentoricu, Izabelu Ivanović.

Projekt (Za)jedno zbližio je požeške srednjoškolce. Gimnazija je počašćena što je upravo na Svjetski dan obitelji bila domaćin projekta jer je škola učenicima druga obitelj. Budući da su se sve škole odazvale i pokazale interes, ne sumnjamo da će se projekt nastaviti i u budućnosti!

Autorica: Mateja Ostojić, 3.b