Učenici 2. razreda izborne nastave iz glazbene umjetnosti izradom plakata obilježili su obljetnice dvaju velikana: Wolfganga Amadeusa Mozarta i Walta Disneya.

WOLFGANG AMADEUS MOZART

Dana 5. prosinca obilježili smo 230 godina od smrti W. A. Mozarta.

i anđeli... sigurno sviraju Mozarta (Barth)

Skladatelj, pijanist i dirigent. (Salzburg, 27. siječnja 1756. – Beč, 5. prosinca 1791.). Od svoje šeste godine javno je nastupao, a u svojoj dvanaestoj godini dirigirao je misu u Beču gdje se kasnije i preselio. Bez stalnog posla, boležljiv, u velikoj bijedi i siromaštvu dočekuje smrt. Izvanredno nadaren glazbenik, ostavio nam je brojna djela, neprolazne vrijednosti na svim područjima glazbenog stvaralaštva. U svom kratkom životu Mozart je napisao 54 simfonije, 21 operu, 60 koncerata, 15 misa, 31 divertimenta, 88 kvarteta, 45 drugih instrumentalnih djela, 23 klavirske sonate, varijacije, arije i puno drugih djela. Od njegovih opera najpoznatije su: „Figarov pir“, „Don Giovanni“ i „Čarobna frula“.

Wolfgang Amadeus Mozart

Čuti Mozartovu glazbu je kao učiniti nešto dobro. Teško je točno odrediti koji je to dobar utjecaj, ali ne možemo sumnjati u njegovu dobrotvornost - što sam stariji i što ga bolje upoznajem, to više volim samu glazbu. (Čajkovski)

O, Mozarte, besmrtni Mozarte - koliko, koliko beskrajnih tragova čišćeg, boljeg, sretnijeg života si nam svima svojom glazbom urezao u duše! (Schubert)

 

WALT DISNEY

Prije 120 godina rodio se crtač animiranog filma i producent (Chicago, 5. prosinca 1901. - Los Angeles, 15. prosinca 1966.).

Već od ranih nogu je crtao. U Kansas Cityju upisao je tečaj crtanja. Sa šesnaest godina priključio se radu Crvenog križa u I. svjetskom ratu. Stvorio je tematski park Disneyland i, uz pomoć svog brata Roya O. Disneyja, tvrtku Walt Disney. On i njegova grupa stvorili su većinu najuspješnijih crtanih likova na svijetu danas, uključujući i Disneyjev vlastiti lik, Mickeyja Mousea.
Prvi njegov dugometražni film bio je "Snjeguljica i sedam patuljaka".
Disney je za života dobio više Oskara od bilo koje druge osobe. Nominiran je 59 puta, a osvojio je 26 Oscara. 

Ako možeš to sanjati, možeš to i ostvariti. (Disney)

Walt Disney