Učenici naše škole u petak su tijekom 6. i 7. sata imali priliku poslušati predavanje na temu ''Kako znanstvenici čitaju?'' koje nam je održao bivši učenik gimnazije dr. sc. Goran Đurđević danas cijenjeni znanstvenik, arheolog i docent na Sveučilištu u Pekingu.

Na samom su se početku ravnateljica gimnazije dr. sc. Vesna Vlašić i profesorica povijesti Sanja Musil obratile nazočnima uvodnim riječima o tome kako je važno biti profesor i poželjele dobrodošlicu dr. sc. Goranu Đurđeviću. 

 

1

 

Za predavanje se tražilo mjesto više. Predavač dr. sc. Goran Đurđević opisao nam je kako znanstvenici čitaju te je izjavio slijedeće:

Većina ljudi misli da samo učenici čitaju i pišu svoju lektiru, komentare i dnevnike čitanja, no to rade i znanstvenici. Većina našeg vremena je čitanje, a onda dolazi naše istraživanje i nekakve ideje. Bez čitanja i bez znanja o tome što se zapravo događa u svijetu znanosti, jako je teško imati svoju ideju. Jako je teško znati u kojem pravcu će vaše istraživanje krenuti, tako da mi jako puno vremena provodimo čitajući radove i knjige. Znanstvenici čitaju da shvate kako pojedini autor gradi svoje argumente.

Tim nas je riječima naveo na razmišljanje o tome na kakav to način mi čitamo?

 

2

 

Tijekom predavanja dr.sc. Goran Đurđević otkrio nam je da se bavi proučavanjem zrcala i pojasnio nam dublje značenje zrcala jer zrcalo nije samo predmet koji nam služi kako bismo vidjeli vlastiti odraz.

Nakon predavanja o tome kako znanstvenici čitaju, dr. sc. Goran Đurđević također nam je opisao svoj život u Kini, tradiciju i način života te je odgovorio na nekoliko pitanja koja su postavili naši učenici i djelatnici.

 

1

 

Zahvaljujemo dr. sc. Goranu Đurđeviću na vrlo zanimljivom i poučnom predavanju. Bilo je izuzetno zanimljivo, osobito nama koji imamo želju posjetiti Kinu!

Našem predavaču želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu!

 

Leona Pospišil, 1.a

Fotografije: Nera Bakić, 1.c

 

3

 

6

 

7

 

2