Posjet gimnazijalaca Međunarodnom sajmu knjiga Interliber, Smotri Sveučilišta u Zagrebu i Satiričkom kazalištu Kerempuh te osvrt na predstavu.

U petak, 10. studenog 2023. godine učenici trećih i četvrtih razreda i učenici koju pohađaju izvannastavne aktivnosti iz Aktiva hrvatskog jezika (dramci, literarci, novinari i knjižničari) sudjelovali su u pratnji ravnateljice, profesorica Hrvatskog jezika, knjižničarki i razrednika u terenskoj nastavi u Zagrebu.

Cilj je bio Međunarodni sajam knjiga Interliber za učenike trećih razreda i izvannastavnih aktivnosti te Sajam Sveučilišta u Zagrebu za učenike četvrtih razreda. Učenici su također posjetili Satiričko kazalište Kerempuh te pogledali predstavu Traži se novi suprug.

Osvrt na kazališnu predstavu Traži se novi suprug u izvedbi ansambla Satiričkog kazališta Kerempuh napisala je Lana Radošić, učenica 4.b razreda i članica Medijsko-novinarske skupine.

Traži se novi suprug, komedija Mire Gavrana u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh, neobičan je splet komedije karaktera i komedije situacije. Poigravanje gradnjom različitih karaktera upravo je ono što joj daje posebnost. Neobični likovi u još neobičnijim situacijama i međuodnosima nepogrešivo će izvući smijeh pa i iz najteže publike uz dozu improvizacije i dodirivanja aktualnih tema.

Anita Matić Delić u ulozi udovice Zdenke, nakon što joj se njen dragi pokojni Božo ukaže u snu dajući joj poticaj, odluči pronaći novog supruga putem – oglasa. Vjerni tarot proriče joj kako će onaj pravi biti  jedan od prve petorice prosaca. Damir Poljičak tumači ulogu Zdenkina susjeda, ludo zaljubljenoga u nju. Kao vjernom prijatelju povjerila mu je svoj plan, a on, ne nalazeći drugog izlaza, odlazi k svome prijatelju iz djetinjstva, propalom glumcu (išao na audiciju za Akademiju čak 9 puta) s posebnim zahtjevom – da odglumi pet odbojnih kandidata. Za skromnu cijenu od 5 uloga po 500€ plus garderoba i šminka… cca 3 soma eura, dobar je prijatelj u izvedbi Željka Königsknechta, ujedno i redatelja ove predstave, uvijek spreman pomoći. Tako su gospođu Zdenku posjetili redom lokalni pijanac i bivši zatvorenik, zatim slovenski biciklist koji je jednom (ne)zgodom ostao onesposobljen te lički seljak radoholičar koji favorizira tradicionalni patrijarhat.

Sve bi bilo prošlo po planu da se i unajmljeni glumac nije zatreskao u gospođu pa je za iduću ulogu osmislio njenog savršenog kandidata – predstavnika RH u UN-u s penthouseom na Manhattanu. Umjesto dogovorenog grobara s Mirogoja. Između dvojice prijatelja sada izbija svađa, a sused  uz kavicu saznaje kako bi spomenutog zastupnika mogao nadmašiti jedino plastični kirurg s Oxforda i osobni prijatelj kraljice Elizabete. Što bi sada očajni zaljubljenik mogao učiniti nego odglumiti baš takvog gospodina kao petog kandidata? Ništa. Baš to.

Podvojena gospođa Zdenka ne može odlučiti između dvojice prosaca, odnosno penthousea i castlea, pa ih obojicu pozove na večeru. Kao pravi džentlmeni počupali su si maske i otkrili krinke. U dubokom šoku htjela ih je obojicu izbaciti, no sinula joj je bolja ideja. Udat će se ona za suseda koji je toliki cirkus izveo samo zbog nje, a glumac će dobiti još jednu ulogu – ulogu kuma.

Majstori komedije mogu od velike gluposti i najgorih situacija stvoriti umjetnost. Upravo takvi čine Kerempuh onime što jest, a od komediografa poput Mire Gavrana nije za očekivati ništa manje od savršenstva satire. Pametna scenografija jednako je vrijedna i efektna, a glumci koji imaju odličnu suradnju s publikom unose onu čaroliju na daske koje život znače.

Tekst: Lana Radošić, 4.b