U gimnazijskoj knjižnici otvorena je izložba (Ne)zaboravljene koja nas upoznaje sa zaštićenim knjižnim fondom Profesorske knjižnice gimnazijskog Muzeja. Glavni je cilj izložbe prikazati kolekciju djela koja su tiskana u raznim dijelovima Hrvatske, pa i Europe, a čuvaju se u našoj Gimnaziji, ali i zainteresirati učenike za područje tiskarstva koje nam baš i nije poznato. Izabrana djela tematski su povezana s autorima ili temama koje se spominju u nastavi hrvatskog jezika, geografije, povijesti, latinskog jezika...

Urednica izložbe profesorica latinskog jezika Miriam Jurić o izložbi nam je rekla:

Izložbu smo pripremili kako bismo učenike upoznali s osnovama rukovanja i istraživanja stare knjižne građe te u njima potaknuli istraživački duh i želju za očuvanjem kulturne baštine.

U pripremama izložbe sudjelovali su učenici koji pohađaju izbornu nastavu Povijesti pod vodstvom profesorice Sanje Musil te Mladi knjižničari uz mentorstvo knjižničarki Anamarije Ivčetić i Ivane Kajinić Čenić. Za vizualno uređenje izložbe zaslužni su učenici koji pohađaju Muzejsko-galerijsku grupu te izbornu nastavu Likovne umjetnosti pod vodstvom profesorice Eve Grgić.

Učenici su pomoću internetskih izvora istraživali podatke o autorima, djelima, mjestima izdanja i tiskarama u kojima su tiskana. Sve su te podatke naposljetku predstavili u obliku plakata koji su stajali uz knjige. Prilikom istraživanja učenici su pronašli i nekoliko potpisa znamenitih osoba čije je javno djelovanje bilo vezano uz Gimnaziju. Saznali su i što su signeti, uvidjeli kako ih prepoznati i zašto su nekoć bili česta pojava u knjigama.


Ova izložba odličan je početak i malen doprinos budućim istraživanjima vrlo vrijedne knjižne građe kako navedene knjige i tiskare ne bi bile zaboravljene.

 

Tekst: Miriam Jurić, prof. i Dana Damjanović, 1.e

Fotografije: Marija Maglajić, 1.e