Dana 6. lipnja 2023. godine u 12.30  u Dvorani sv. Terezije Avilske u Požegi održano je predavanje za učenike trećih razreda. Tema predavanja  bila je „Uloga Svete Stolice u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske i tijekom Domovinskog rata“ u organizaciji Grada Požege. Predavanje je održano povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja grada Požege i 32. obljetnice osnutka 63. ''A'' SB ZNG Požega.

1

Ured za tisak Svete Stolice 13. siječnja 1992. god. objavio je priopćenje o priznanju Republike Hrvatske i Slovenije. Kako je došlo do neovisnosti i suverenosti, što je sve Hrvatska trebala proći na tom putu i kakvu je ulogu u svemu tome imala Sveta Stolica, u svom nam je predavanju objasnila  doc. dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić, voditeljica Odjela za znanstveno istraživanje Domovinskog rata pri Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu.

Svojim djelovanjem i utjecajem na europske državnike Sveta Stolica i papa Ivan Pavao II. imali su iznimno značajnu, možda i presudnu ulogu. Već krajem studenoga 1991. Sveta Stolica uputila je međunarodnoj zajednici Memorandum o priznavanju neovisnosti i suvereniteta Hrvatske i Slovenije.

Dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić rođena je 27. rujna 1980. godine. Osnovnu i srednju školu (IV. jezičnu gimnaziju)  završila je u Zagrebu. Studij Kroatistike i Povijesti završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2005. godine. Doktorirala je 2014. godine temom “Katolička crkva u Hrvatskoj 1991.-1995.: stavovi, djelovanje” na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Danas je dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić viša arhivistica i voditeljica Odjela za znanstveno istraživanje Domovinskog rata.

3

Tekst i fotografije: Medijsko-novinarska družina