Učenica jezičnog smjera naše Gimnazije i članica Medijsko-novinarske skupine Marija Maglajić ove godine sudjeluje na Festivalu recitacije - Probudi me! O čemu je riječ?

Kako postati otporan na tremu i pronaći pravu emociju tijekom interpretiranja? Kako dosegnuti smisao i dočarati dojam pjesme? Kako ući u samu srž pjesme?

Ovo su bila samo neka od pitanja kojima su se na stručnoj edukaciji bavili najtalentiraniji kandidati književne manifestacije pod nazivom „Probudi me!“ koju provodi Gradska knjižnica Požega uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promocije recitatora poezije. Edukacija se održala u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega 20. rujna 2023. godine. Edukaciji je prisustvovala i učenica jezičnog smjera Gimnazije i članica Medijsko-novinarske skupine Marija Maglajić.

Kako se moglo sudjelovati?

Zainteresirani su se, nakon javnog poziva, mogli prijaviti slanjem svog videozapisa izražajnog čitanja poezije na zadanu temu. Ovogodišnja je tema Poezija i glazba. Po izboru prosudbenog povjerenstva nagrada za najuspješnije bila je besplatna edukacija u području komunikacijskih vještina, javnog nastupa te usavršavanje u scenskom nastupu i govorenju poezije. Završna će se manifestacija održati 20. listopada 2023. godine u Gradskoj knjižnici Požega na kojoj će se sudionici predstaviti publici svojim interpretacijama.

Više o samoj edukaciji!

Edukaciju je vodila Marina Petković Liker, kazališna autorica, redateljica, fonetičarka, komparatistkinja književnosti, izvanredna profesorica na Odsjeku glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu na poslijediplomskom stručnom studiju dramske pedagogije te voditeljica radionica s raznim grupama (umjetnicima, amaterima, nastavnicima, studentima, djecom i mladima) iz područja kojima se bavi (glasa i tijela, govora, autorskog kazališta, specifične kazališne komunikacije).

Što nam je o edukaciji rekla učenica Marija Maglajić?

Edukacija je bila doista zanimljiva, ali i apstraktna. Imali smo priliku iskusiti tremu, ali i naučiti kako ju držati pod kontrolom.

Smatram da mi ovakve edukacije mogu itekako pomoći kako bih u budućnosti mogla javno govoriti bez ikakve treme.

Ovisno o vrsti pjesme koju interpretirate, postoje različite metode smirivanja treme. Primjerice, ako interpretirate nježnu pjesmu i željeli biste dodati nježnost, dajte nekome da vam isplete pletenicu, ili pak još bolje, ako je vaša pjesma grublja i zahtjeva snagu glasa, prije interpretacije pjesme odgurajte prijatelja! Zanimljivo, zar ne?! Ova radionica imala je znatan utjecaj na mentalno stanje prilikom interpretacije, no kao što je voditeljica edukcije rekla, najvažnije je doživjeti pjesmu na osobni način, zbog toga je važno da vam se odabrana pjesma iznimno svidi. Ako u nekom slučaju budete htjeli interpretirati neko djelo ili tekst prvo se obratite pjesmi, ona zna najbolje, a ovo su neka pitanja koja bi vam mogla pomoći u povezivanju s pjesmom!

Kako lirski subjekt progovara u pjesmi? Koje pojmove ne razumijem? Što zamišljam/vidim? Koji su osjećaji i raspoloženja u pjesmi? Koju poruku želim poslati svojom interpretacijom?

Svoj bih dojam zaokružila predivnom izrekom francuskog pjesnika Jacquesa Préverta:

Poezija je ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života.

Zar ne?

 

Mariji Maglajić želimo uspješno završno predstavljanje i nastup 20. listopada u Gradskoj knjižnici Požega! Gradskoj knjižnici Požega zahvaljujemo na ustupljenim fotografijama i programima koje uvijek iznova organiziraju za naše mlade.

Tekst: Medijsko-novinarska skupina

Foto: Gradska knjižnica Požega