Prve dane mjeseca studenoga, 3. i 4., manji dio kolektiva Gimnazije i Ekonomske škole Požega proveo je u prekrasnoj, susjednoj nam Sloveniji na stručnoj ekskurziji u Bohinju, Bledu i Ljubljani.

 

Bohinj

 

U petak rano ujutro krenuli smo put Slovenije. Hladno jesensko jutro u našoj Slavoniji, zamijenili smo kišom koja nas je pratila cijelim putem sve do Bohinja, prvog mjesta za obilazak. Međutim, zbog obilnih kiša, obilazak Bohinjskog jezera i šetnja do slapa Savice nije bila moguća te smo se samo spustili do podnožja ušća Save Bohinjke u jezero.

 

Sava Bohinjka

 

Zatim smo se uputili prema Ribčevom Lazu gdje se nalaze najveće znamenitosti i simboli Bohinja, poput Crkve sv. Ivana Krstitelja, Zlatorogovog kipa, Janezovog (Kamenog) mosta i Spomenika četirima planinarima.

 

Bohinj

 

Bohinj

 

Dok su neki ručali ili se pak sladili uz kavu, najhrabriji su se odvažili i prošetali mjestom uz nalete vjetra i kiše. Unatoč tome, nisu nam promakle prirodne ljepote.

 

Spomenik četirima planinarima

 

Spomenik četirima planinarima

 

Crkva sv. Ivana Krstitelja i Kameni most

 

Nastavili smo vožnju alpskim predjelima Slovenije sve do Bleda, bisera slovenskih Alpi kojeg okružuju visoki planinski vrhovi i dodatno doprinose mističnosti i ljepoti jezera. Ovdje smo posjetili Bledski dvorac na brdu s kojeg se pruža prekrasan pogled na jezero i Alpe, ali zbog kiše smo samo šetali i razgledavali muzej unutar zidina.

 

Bledski dvorac

 

Bledski dvorac

 

Bledski dvorac

 

Bledski dvorac

 

Nakon toga, smjestili smo se u hotel gdje nas je dočekala obilna večera. Uslijedilo je druženje u prostorijama hotela, a nadasve je veselo i opuštajuće bilo u termalnim bazenima. Nakon kiše, dugog i iscrpljujućeg puta, jacuzzi i tobogan bili su vrhunac dana (i noći).

Kažu, poslije kiše dolazi sunce! I tako je i bilo. Probudili smo se u Bledu okupanom zubatim suncem. Nakon doručka, odjavili smo se iz hotela i dok je jedan dio kolektiva šetao Bledom i uživao u prizorima s kopna, drugi se dio uputio na vožnju pletnom (tradicionalnim drvenim čamcem koji pomalo podsjeća na gondolu) po jezeru sve do Bledskog otoka na kojem se nalazi barokna Crkva sv. Marije. Šarmantni „pletnaš“, dok je veslao, govorio nam je o zanimljivostima Bleda i okolice.

 

Na Bledskom otoku pored pletne

 

Bledsko jezero

 

Odmorni i veseli, svoje smo putovanje nastavili prema Ljubljani gdje nas je dočekao simpatični lokalni vodič. Iduća dva sata proveli smo u laganoj šetnji gdje smo svim osjetilima uživali u jesenskoj idili i slušali o bogatoj povijesti i kulturnim znamenitostima glavnog grada Slovenije.

 

Prešernov trg

 

Ljubljana

 

Krenuli smo od glavnog Prešernova trga, obišli stari centar grada poznat po jedinstvenom arhitektonskom izgledu kojeg označavaju barokne i secesijske građevine i djela arhitekta Jože Plečnika, vidjeli centralnu tržnicu i nekoliko puta prelazili poznate mostove: Trostruki, Zmajev i Mesarski most. Prošetali smo i pored Nacionalne i sveučilšne knjižnice koja ima proore poput otvorenih knjiga te koja je u potpunosti sagrađena od recikliranog materijala.

 

Nacionalna i sveučilišna knjižnica

 

Zgrada Sveučilišta

 

Oni koji su Ljubljanu htjeli doživjeti i iz zraka, uputili su se uspinjačom ili pješke na Ljubljanski dvorac i uživali u prizoru od kojeg zastaje dah!

 

Pogled s Ljubljanskog dvorca

 

Ljubljanski dvorac

 

Umorni, ali ispunjena srca, u večernjim satima stigli smo u Požegu.

 

Zajednička fotografija

 

Bilo je ovo jedno nezaboravno putovanje i druženje koje itekako vrijedi ponoviti!

 

Fotografije: Anamarija Ivčetić i Marija Mrkojević