Suradnja FFZG-a i g. Petera Suska, veleposlanika Republike Slovačke, dovela ih je u Gimnaziju kako bi zajedničkim snagama što bolje promovirali i poticali učenike na učenje, a kasnije i studiranje slovačkog jezika. Bila nam je čast i zadovoljstvo ugostiti ih.

U školskoj je knjižnici održano predavanje o promoviranju slovačkog jezika u školama diljem Slavonije. Predavanje su održali slovački veleposlanik u Hrvatskoj Peter Susko i profesori Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobrodošlicu su iskazali zamjenik županice Ferdinand Troha zajedno s ravnateljicom dr. sc. Vesnom Vlašić koja je gostima i predavačima poklonila raskošnu monografiju Gimnazije.

1

2

Učenici slovačkog i češkog (fakultativnog) jezika sudjelovali su u predavanju i naučili mnoge do sada nepoznate stavke.

Gospodin Peter Susko započeo je predavanje predstavljanjem Slovačke kao jedne bogate europske i uzorne države. Upoznao je učenike s mnogim prednostima poznavanja slovačkog jezika. Neki od njih su bili i lak pronalazak radnog mjesta što je privuklo pozornost maturanata. Također, učenici su mogli vidjeti 3D prikaz slovačkog dvorca kroz VR naočale. Profesorica slovakistike i kroatistike Ivana Čagalj upoznala je učenike sa studijem slovačkog jezika i njegovim programom, dok je viši lektor na katedri za slovački jezik i kulturu Martin Machata s učenicima odigrao kviz i prikazao im živote bivših studenata slovačkog. Uz kviz došle su i nagrade učenicima koji su bili najbolji u rješavanju pitanja i prevođenju.

3

 

Osvrti Gimnazijalaca na učenje slovačkog jezika u školi:

Moje mišljenje o slovačkom jeziku u našoj školi svakako je pozitivno s obzirom na to da nemaju svi tu privilegiju učiti slovački jezik u školi. Smatram da je učiti slovački jezik stvarno zanimljivo. Uči se puno o jeziku, tradiciji i svakodnevnoj komunikaciji. Preporučujem ga svima.“ – Sara Janjiš, 1.e

Pozitivnog sam iskustva i mišljenja o fakultativnoj nastavi slovačkoga jezika u mojoj školi. Smatram da je to izvrsna prilika za proširiti vlastito znanje o Slovačkoj, njenoj kulturi, tradiciji i naravno jeziku te mislim da će nam znanja stečena na nastavi itekako pomoći u daljnjem napretku i razvijanju.“ – Nora Šarić, 4.c

Poznavanje slovačkog jezika može biti korisno u različitim sektorima gospodarstva, pogotovo u Hrvatskoj gdje je većinski zastupljen turizam i daje mi mogućnost zaposlenja u inozemstvu.“ – Nika Drežnjak, 3.a

 

3

Članice Medijsko-novinarske skupine postavile su nekoliko pitanja veleposlaniku g. Peteru Susku. Gospodin Peter studirao je na Filozofskom fakultetu u Bratislavi promovirajući slovački jezik kroz medije i novinarstvo.

Zašto ste baš odlučili slovački jezik promovirati u Slavoniji, a ne u nekom drugom dijelu Hrvatske?

Želim sve slovačko promovirati u Hrvatskoj uključujući i slovački jezik. S obzirom na to da detaljno i usko surađujemo s katedrom slovakistike na FFZG-u, s njima smo razradili projekt u kojem posjećujemo škole u onim krajevima i mjestima gdje mislimo da bismo mogli pridobiti zainteresirane učenike za studij slovačkog jezika.

Kako napreduje promoviranje slovačkog i ima li zainteresiranih?

Situacija je složena. Moram priznati da to nije lako jer se sve upravo svodi na učenje engleskog, njemačkog i francuskog jezika kao univerzalnih svjetskih jezika, suprotno od slovačkog. S druge strane slovački jezik pruža bogatstvo izražavanja i drag mi je. Svakome bih preporučio ako ne studiranje, onda barem čitanje slovačkog.

Koji je najlakši način za učenje slovačkog i što biste savjetovali našim učenicima koji uče slovački jezik?

Mislim da je najlakši i najbolji način preko interneta. Tako sam i ja učio njemački jezik. Gledao bih strane filmove engleskog govora s njemačkim titlovima. Sada je to vrlo jednostavno s obzirom na to da je sve dostupno na društvenim mrežama. Mladi ga mogu uključiti i gledati bilo kakav film. Dosta filmova ima na slovačkom i s titlovima. Lako se uči. A onda, čitati!

Za kraj nam je poručio: „Ako znate cilj, znate i način!“ .

6

6

Bila nam je čast i zadovoljstvo ugostiti veleposlanika i profesore FFZG-a i nadamo se njihovom skorom ponovnom posjetu Gimnaziji.

 

Tekst: Marija Maglajić, 1.e

Intervju: Sara Janjiš i Marija Maglajić, 1.e

Fotografije: Marija Mrkojević, prof.