MEĐUNARODNI JE MJESEC ŠKOLSKIH KNJIŽNICA

Američko knjižničarsko društvo (ALA) već tri desetljeća obilježava Tjedan zabranjenih knjiga u prvom tjednu listopada. Obilježavanju su se priključile brojne svjetske knjižnice, a u tom se periodu ljubitelji književnosti prisjećaju mnogih svjetskih klasika koji su iz opravdanih ili neopravdanih razloga stavljeni na listu nepoželjnih knjiga. Manifestacijom se promiče sloboda čitanja te pravo na pristup informacijama i idejama. 

Brojna djela svjetske i nacionalne književnosti bila su cenzurirana nedugo nakon objavljivanja. U nekim je djelima bila riječ o sitnim prepravcima, odnosno zamjeni riječi, a  neka su bila u potpunosti zabranjena. Kao razlozi zabrane najčešće se navode sljedeći razlozi: povreda javnog morala, kritika totalitarnog režima ili skrivene poruke koje se smatraju uznemirujućima i neprimjerenima. 

Na listi zabranjenih knjiga našla su se djela koja i danas, bez obzira na nekadašnje zabrane, s radošću čitamo:

Portal Studentski.hr donosi top 10 knjiga koje su također bile zabranjivane tijekom povijesti, a portal za vijesti iz kulture FlavorWire prikupio je najzanimljivije reakcije autora na zabranu njihovih djela.

Izvori:

 

Autorica: Ana Rajner, prof.