Za sve one koji uživaju u kriminalističkom žanru i čitanju knjiga takve tematike, nedavni događaj koji se održao u školskoj knjižnici bio je pun zabave i adrenalina! Evo o čemu je riječ...

1

 

U školskoj se knjižnici naše gimnazije 4. studenog 2022. godine održao ''Ubojiti tulum s(l)ova'' na temu kriminalističkih/detektivskih romana koji je trajao od 19 do 23 sata. Taj se događaj također odvijao i u mnogim drugim školama diljem Hrvatske.

Riječ je o projektu koji je osmišljen kako bi jačao pozitivan stav učenika prema čitanju i promovirao čitanje iz užitka.

 

CEREMONIJALNO ČITANJE TEKSTOVA

Nakon uvodnog govora voditeljica programa Anne Kuzmanović i Mije Marinović, pravila ponašanja koje su nam predstavile Marta Alaber i Elena Augustinović te pozdravnog govora ravnateljice škole dr. sc. Vesne Vlašić, članovi Gim-Lit-a, pod vodstvom profesorice Kristine Lešić, čitali su nam odabrane ulomke iz svojih omiljenih kriminalističkih djela. Ceremonijalno čitanje, kao prvo događanje tijekom večeri, bilo je opušteno i svečano te smo svi uživali slušajući ih u lijepoj i ugodnoj atmosferi. Knjižnica je bila prigodno uređena uz prigušenu svjetlost svjetiljki. Savršeno!

2

 

PROGLAŠENJE POBJEDNIKA NATJEČAJA ZA IZRADU STRIPA I FOTOILUSTRACIJE

Gimnazijalci su se mogli odzvati kreativnim natječajima povodom Tuluma S(l)ova. Riječ je o natječaju za izradu stripa i fotoilustracije na temu kriminalističkog romana (po želji). U kategoriji stripa prema odabranom ulomku romana pristiglo je šest radova, a u kategoriji fotoilustracije naslovnice devet radova. Prosudbeni tim u sastavu profesorica Vere Ćuže-Abramović, Eve Grgić i Marije Mrkojević imao je težak zadatak odabrati tri najuspješnija u svakoj kategoriji.

Zahvaljujemo svim učenicima koji su se odazvali i na taj način uljepšali izložbeni prostor školske knjižnice.

Evo rezultata natječaja:

Kategorija stripa:

1. Marija Maglajić (1. e) za ulomak iz romana Tajna krvavog mosta Marije Jurić-Zagorke (iz ciklusa Grička vještica)

2. Andrija Perić (3. c) i Klara Safundžić (2. d) za ulomak iz romana Ona nije kriva? Georgesa Simenona

3. Marija Novak (1. a) za ulomak iz romana Zločin i kazna F. M. Dostojevskog

Kategorija fotografije:

1. Terezija Tomić (3. a) za roman Rijeka svjetla i tame Liz Moore

2. Marija Čokrlić (4. c) za roman Dudov svilac Roberta Galbraitha

3. Lana Radošić (3. b) za roman 13. sat Richarda Doetscha

Čestitamo svim pobjednicima i natjecateljima! Oduševili ste nas svojim izvrsnim radovima!

 

SUSRET S POŽEŠKIM DETEKTIVOM STEFANOM ROMIĆEM

Nakon proglašenja pobjednika u posjet nam je došao prvi požeški detektiv Stefan Romić koji je odgovarao na mnoga pitanja naših učenika te na zanimljiv i duhovit način pripovijedao o svojim anegdotama i iskustvima na poslu. Na kraju nam je uz pomoć svoje malene pomoćnice, kćeri Grete, koja je sa zanimanjem pratila cijeli program, pokazao svoju detektivsku opremu koju uvijek ima u ruksaku.

3

 

KAHOOT KVIZ (Engleski klub)

Prva igra te noći bio je Kahoot kviz na temu kriminalističkih romana i serija koji je sadržavao 40 pitanja na engleskom jeziku. Pitanja su se bazirala na poznavanju činjenica o autorima kao što su Arthur Conan Doyle i Agatha Christie te o fiktivnim likovima poput Sherlocka Holmesa i Enole Holmes. Natjecanje se odvijalo u grupama te su grupe za pobjedu osvajale bodove. Zahvaljujemo učenici Eni Došen koja je sastavila ovaj kviz! Osim što je autorica četrdeset pitanja o kriminalističkim knjigama, likovima i filmovima, kao vrsna ilustratorica Ena je prikazala Sherlocka Holmesa u tehnici ugljena u boji i flomastera što je uvelike uljepšalo prostor knjižnice. 

1

 

Članovi Engleskog kluba pod vodstvom profesorice Dubravke Čokrlić izradili su i prigodan pano s digitalnim plakatima posvećenim velikanima detektivskih romana. Osobito ističemo Tereziju Tomić, učenicu 3.a razreda koja je autorica navedenih plakata kao i originalnog videouratka koji možete pogledati na poveznici navedenoj na kraju teksta. Luisa Riccato odjevena poput  Agathe Christie predstavila je zanimljiv dijalog iz djela Evil under the sun.

 

DETEKTIVSKA IGRA LEONARDOVA POSLJEDNJA VEČERA

Nakon kratke pauze slijedi druga i posljednja igra večeri pod nazivom ''Leonardova posljednja večera'' u kojoj je cilj bio pronaći krivca odgovornog za Leonardovu smrt. Atmosfera je cijelo vrijeme bila napeta i jako uzbudljiva i sve su se grupe trudile otkriti tko je krivac. Autorice priče su Ramona Bilić i Marija Čokrlić.

Na kraju su se zbrojili sveukupni bodovi svih grupa te su proglašeni pobjednici večeri. Sve pohvale članovima Gim-Lit-a na osmišljavanju ove zanimljive priče i igre zbog koje smo cijelo vrijeme bili pod adrenalinom i zahvaljujemo svim glumcima koji su ovu noć napravili još boljom i zabavnijom te čestitamo svim pobjednica ove večeri i ostalim natjecateljima!

Mislim da su aktivnosti bile kreativno osmišljene i zanimljive. Program nije bio natrpan, ali nije bilo ni tihih trenutaka. Posebne čestitke literarcima na priči i izvedbi Leonardovog ubojstva te svima koji su sudjelovali u ukrašavanju knjižnice za događaj. Aktivnosti i ugođaj estetski su se savršeno uklopili.

(Lucija Adžić, 2. d - sudionica događaja)

Članovi literarne skupine koji su čitali ulomke i sudjelovali u detektivskoj igri: Ramona Bilić (4. a), Marija Čokrlić (4. c), Andrija Perić (3. c), Isabel Brkan (4. c), Marta Čiko, (2. d), Rea Jozić (1. c), Veronika Marjanović (1. c), Barbara Nenadović (1. c), Leona Kitanović (1. c), Ana Burcar (1. c), Anna Kuzmanović (1. d), Mia Marinović (1. d), Luisa Riccato (3. c).

3

Zahvaljujemo svim učenicima i djelatnicima koji su omogućili ovaj događaj jer ovo je definitivno bila noć za pamćenje!

 

Tekst: Leona Pospišil, 1. a

Fotografije: Nera Bakić, 1. c; Lana Radošić, 3. b; Marija Vidović, 2. a

Videouradak o Ubojitom tulumu s(l)ova učenice Terezije Tomić (3. a) možete pogledati na poveznici.

Izvannastavne aktivnosti koje su sudjelovale u organizaciji Noćnog čitateljskog susreta: Gim-Lit, Mladi knjižničari, Medijsko-novinarska družina, KRUG, Muzejsko-galerijska skupina, Engleski klub i Gim-Film.

Priložene datoteke